COMUNITATEA MEDICALĂ

Diagnosticarea precoce si initierea terapiei specifice reprezinta cea mai buna cale in scaderea morbiditatii si a mortalitatii prin sepsis. De asemenea, este importanta evitarea folosirii fara discernamant a glucocorticoizilor sau o antibioterapie incorect aplicata la categoriile de pacienti cu risc de a dezvolta sepsis sever sau soc septic. Importanta medicului de urgenta in cadrul acestei patologii, in care mortalitate este din pacate foarte ridicata, este deosebita, in marea majoritate a cazurilor aceasta specialitate fiind interfata de prim contact a pacientului septic, aflat uneori intr-o etapa incipientă de evolutie a bolii, cu mediul spitalicesc. Astfel, diagnosticul de sepsis nu trebuie temporizat in nici o circumstanta, atat in cazul pacientilor ce ilustreaza inca din momentul prezentarii un tablou clinic sugestiv, cat si in cazul pacientilor cu manifestari clinice nespecifice, ce pot asocia si comorbiditati multiple, imprejurare ce uneori poate conduce la intarzieri in diagnostic. In cadrul acestei ultime categorii de pacienti, pe langa importanta efectuarii unui examen clinic complet si a unei anamneze riguroase (in situatiile cand aceasta poate fi efectuata) intervine si necesitatea examinarilor paraclinice (imagistice si de laborator) care sunt utile in diagnosticul acestei patologii [1].

In Romania studiile efectuate pana in prezent referitoare la diagnosticul, tratamentul si prognosticul pacientiilor cu sepsis au fost efectuate in Sectii de Terapie Intensiva sau Boli Infectioase, derularea unor studii in cadrul unui Departament de Urgenta fiind o noutate ce vine in spiritul unor studii europene si nord-americane centrate pe interventia de urgenta in primele doua ore la pacientii cu sepsis.

Utilizarea unui biomarker nou, de tipul presepsinei reprezinta de asemenea o premiera de studiu in Romania, mai ales in cazul utilizarii in urgenta, ca factor de sustinere a diagnosticului si de apreciere asupra prognosticului.

Asocierea sespsis-trauma este studiata de asemenea ca o noutate in Romania, iar elementele ce estimeaza riscul de deces al pacientilor cu trauma, ajunsi in Unitatea de Primire Urgente, sunt apreciate din perspectiva primelor minute ale prezentarii acestora in urgenta.

In anul 2015, o echipa de la Facultatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca a studiat relevanta presepsinei in stabilirea diagnosticului de endocardita infectioasa. Studiul a fost realizat pe 29 de pacienti. In momentul internarii, concomitent cu recoltarea probelor de sange uzuale si a hemoculturilor, s-au recoltat si probe de sange pentru dozarea proteinei C-reactive (CRP) si a presepsinei. Tratamentele antibiotice efectuate anterior internarii au fost consemnate impreuna cu datele demografice. Diagnosticul final de endocardita infectioasa (EI) s-a stabilit pe baza criteriilor Duke modificate. O valoare p mai mica de 0.05 este considerata semnificativa statistic. Nivelele de presepsina la pacientii cu EI certa comparativ cu cei cu EI exclusa au fost semnificativ mai mari (p < 0.03).

Aria de sub curba ROC (AUC) pentru presepsina a fost de 0.781 (95% CI 0.590- 0.973). La valoarea presepsinei de 345 pg/ml sensibilitatea a fost de 64% iar specificitatea egala cu 88%, sugerand capacitatea presepsinei de a confirma EI, atunci cand suspiciunea clinica este mare. Pentru CRP AUC a fost de 0.656 (95% CI 0.37-0.88). In concluzie, cercetatorii au ilustrat faptul ca presepsina ar putea fi un marker aditional util la pacientii cu suspiciune clinica de endocardita infectioasa, insa este nevoie si de alte studii pentru a intarii idea enuntata mai sus [2].

Presepsina in neonatologie

Presepsina in neonatologie

Presepsina, biomarker precis pentru debutul sepsisului la sugarii nascuti prematur

In ciuda tehnologiilor existente, aproape un milion de nou-nascuti mor in fiecare an din cauza infectiilor. Exista foarte putine studii despre presepsina in populatia neonatologica. Se fac mari eforturi pentru a reduce rata mortalitatii neonatale prin cautarea de noi markeri biochimici. In zilele noastre PCT si CRP sunt utilizati pentru a gestiona starea critica a nou-nascutilor cu sepsis: cu toate ca acesti markeri au performante bune de diagnosticare si de monitorizare, prezinta valori foarte limitate pentru stratificarea si estimarea unor rezultate. Printre biomarkeri, presepsina ar putea fi unul dintre cei mai interesanti si de incredere candidati de identificare a sepsisului [3], in special pentru diagnosticul precoce, incadrarea in grade de severitate, predictie a complicatiilor si a mortii [4].

Mussap et al. au studiat un grup de nou-nascuti prematur, bolnavi critic, cu varsta gestationala cuprinsa intre 26 si 36 de saptamani, admisi pentru diverse boli severe, in absenta septicemiei confirmate: nici o corelatie nu a fost gasita intre valorile presepsinei si varsta gestationala. Astfel, se recurge in mod rezonabil la adoptarea unui interval unic de referinta pentru populatia nascuta prematur [5].

[1] Dellinger RP, Levy MM., Rhodes A et al, Surviving Sepsis Campaign: International Guidelines for Management of Severe Sepsisand Septic Shock: 2012, Critical Care Medicine, 41:580-637
[2] Adriana Topan , Dumitru Carstina, Raluca Rancea, Adriana Slavovici, Mirela Flonta, Mihaela Lupse, Usefulness of Presepsin (sCD14-ST) in diagnosis of Infective Endocarditis – preliminary results of an observational study, Revista Română de Medicină de Laborator Vol. 23, Nr. 3, Septembrie, 2015
[3] Mussap M, Noto A, Cibecchini F, Fanos V, The importance of biomarkers in neonatology, Semin Fetal Neonatal Med 2013;18: 56–64
[4] Mussap M, Noto A, Fravega M, Fanos V, Soluble CD14 subtype presepsin (sCD14-ST) and lipopolysaccharide binding protein (LBP) in neonatal sepsis: new clinical and analytical perspectives for two old biomarkers, J Matern Fetal Neonatal Med 2011;24(Suppl 2):12–4
[5] Mussap M, Puxeddu E, Burrai P, Noto A, Cibecchini F, Testa M, et al, Soluble CD14 subtype (sCD14-ST) presepsin in critically ill preterm newborns: preliminary reference ranges, J Matern Fetal Neonatal Med 2012;25:51–3

1 thought on “COMUNITATEA MEDICALĂ

  1. Am fost la un hematolog si no s-a recomamdat sa -mi fac amalia presepsina. Nu stiu unde sa.merg sa mi se preleve analiza.
    Ma puteti ajuta?
    Multumesc!
    Diana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.